dimarts, 9 de setembre del 2008

Descoberta a l'Afganistan una estàtua de Buda de 19 metres

Per ara només s'ha desenterrat el coll i una espatlla. - A més han estat trobades 90 relíquies del segle III

EFE - Kabul -09/09/2008

Un equip d'arqueòlegs ha trobat l'estàtua d'un Buda reclinat de 19 metres a prop de les ruïnes dels cèlebres Budes gegants de Bamiian, destruïdes el 2001 pel règim talibans, va informar avui Efe una font oficial. El monument, que data del segle III, va ser descobert a la província central de Bamiian per un grup d'experts liderats per l'arqueòleg afganès Zamaryalai Tarzi, segons un conseller del Ministeri d'Informació i Cultura, Mohamad Zia Afshar.


Afganistan

Afganistan

A FONS

Capital: Kabul.
Govern: Administració interina (22-01-2001).
Població: 26.668.251 (2000)

La notícia en d'altres webs

"A més de trobar l'estàtua, l'equip ha descobert també unes 90 relíquies que inclouen diverses monedes" del Regne grec de Bàctria i l'era islàmica, va explicar Afshar. L'equip d'arqueòlegs va fer la troballa mentre buscava a Bamiian una estàtua d'un Buda repenjat de 300 metres esmentada en un llibre d'un pelegrí xinès que va visitar la regió fa diversos segles, segons la font.

"Fins ara, el coll i l'espatlla dreta de l'estàtua han estat desenterrats", va afegir Afshar. Des de que el règim talibà va dinamitar en 2001 les dues estàtues de Buda de 55 i 38 metres, que tenien una antiguitat d'uns 1.500 anys, els experts han fet importants descobriments arqueològics a l'Afganistan.

L'abril de 2007, un grup de científics japonesos, nord-americans i europeus va descobrir que les primeres pintures a l'oli es trobaven en unes coves veïnes a les estàtues. Les coves estaven decorades amb pintures que daten dels segles V al IX i que representen Budes vestits amb túniques vermelló asseguts entre fulles de palmera i criatures mítiques.

I el 2006, un equip d'investigadors alemanys va trobar un fragment d'una "sutra" o versicle en sànscrit que tractava sobre la mortalitat de tots els éssers i que va donar pistes sobre el misteri de la creació de les estàtues budistes que el règim talibans va destruir.

Blocs per a navegar