dimarts, 25 de novembre del 2008

Internet facilita el diàleg entre cristians i musulmans

PARIS (Reuters) - Els contactes entre cristians i musulmans es multipliquen a tot el món a mesura que les xarxes d'autoritats religioses i experts s'uneixen per a millorar les relacions entre les dues principals religions, va dir un destacat participant musulmà.

Aref Ali Nayed, de la iniciativa pel diàleg Paraula Comuna, llançada per 138 erudits islàmics, va dir que Internet està permetent als experts establir contactes d'una manera més fàcil i ràpida, alhora que serveix com a paradigma per al diàleg descentralitzat que encaixa en l'era de la informació.

Un destacat funcionari del Vaticà va dir recentment que ara pot haver-hi molts diàlegs entre cristians i musulmans i que es corre el risc de coincidir, però Nayed va dir que el cas és just el contrari.

"Mai no pot haver-hi massa diàleg", va indicar el teòleg libi, que és assessor del Programa Interreligiós de Cambridge, a la Gran Bretanya. "Aquesta xarxa de xarxes ha de continuar creixent", va afegir.

Els contactes d'alt nivell entre líders cristians i islàmics, que normalment es tracten d'aconseguir en conferències ocasionals formals, s'han reforçat des que els atemptats de l'11 de setembre van revifar les tensions latents.

El grup Paraula Comuna va iniciar l'any passat, però ja ha mantingut negociacions productives amb molts i diferents grups religiosos.

"Aquest és el poder d'Internet", va dir Nayed a Reuters. "En els vells temps hauríem trigat anys en arribar al consens tan ràpid que hem vist ara gràcies a les comunicacions modernes", va afegir.

El Vaticà i el Grup Comú celebrar una trobada pioner entre el 4 i el 6 de novembre que va demanar la llibertat religiosa per a les minories. El rei saudita Abdul·lah va visitar el Vaticà i va mantenir trobades amb altres religions a Madrid i a l'ONU.

La profusió de trobades entre diferents religions ha impulsat les reunions entre els cristians.

Uns 50 representants catòlics, protestants i ortodoxos es van reunir prop de Ginebra a finals d'octubre per comparar com dialoguen amb l'islam.

"Ningú ho controla, està creixent per si mateix, com Internet", va declarar Nayed.

Blocs per a navegar