diumenge, 8 de juny del 2008

Manifest del Consell Central dels Exmusulmans Alemanys

20:57 27/05/2008, Albert


Hem apostatat


http://www.ex muslime.de/indexKampagne.html


Traduït per Anahí Seri


Per què la campanya del Consell Central dels Exmusulmans Alemanys trenca amb un tabú


La llibertat de religió i d'opinió es compten entre els drets fonamentals que no es garanteixen de manera suficient en els països amb un sistema judicial islàmic. Dins la comunitat religiosa musulmana, la “traïció a la fe” es considera un pecat mortal i rep el càstig corresponent.


Per desgràcia, també a Alemanya l'apostasia de la religió musulmana constitueix un tabú. Ací, ben poca gent s'ha assabentat que hi ha un nombre considerable d'exmusulmans (sobretot entre els dissidents iranians). Això es veu, per exemple, en l'absurda circumstància que els mitjans de comunicació alemanys qualifiquin autors crítics amb l'Islam com Salman Rushdie, Taslima Nasreen o Ibn Warraq d'“intel·lectuals musulmans”. (Imagineu-vos que algú respongués posant-los a Frederic Nietzsche o a Bertrand Russell l'etiqueta d'“intel·lectuals cristians”.)


No és casualitat que amb la campanya “Hem apostatat” fem al·lusió a l'antiga campanya del moviment feminista “Hem avortat”. Igual que llavors, també ara es tracta de trencar un tabú: igual que llavors, també ara hem de lluitar pel dret a la lliure determinació. Igual que llavors, ens enfrontem ara a unes forces religioses que es creuen en possessió de “veritats santes de validesa eterna”. No cal dir que també hi ha diferències: mentre que el cristianisme europeu, contra els valors tradicionals del qua va haver de lluitar el moviment feminista, va passar per la dura escola de la Il·lustració i va haver, doncs, d'adoptar uns modals mes civilitzats, l'Islam, tanmateix, es va deslliurar en gran mesura d'aquestes “molèsties il·lustradores”, llevat d'alguns extraordinaris impulsos en el segle IX i X (per exemple per part del gran savi Al-Razi). Nosaltres volem contribuir perquè això canvïi a partir d'ara.


Sapere audere: Atreveix-te a usar la raó.” Tots els éssers humans haurien de seguir aquest antic lema de la Il·lustració, amb independència de la cultura d'on procedeixen.


Blocs per a navegar